امام باقر(ع) تحکیم کننده بنیان تشیع
تحکیم بنیان های تفکر شیعی
در آن روزگار، بسیاری از شیعیان به معارف تشیع دست نیافته بودند و دسته ای از آنان در کنار استفاده از احادیث اهل سنت ، علاقهی زیادی به فراگیری و بهرهمندی از دانش امام نیز نشان می دادند. آن گونه که از کتابهای رجالی فهمیده می شود، نام بسیاری از اشخاصی که رابطه ی تنگاتنگی با امام داشتهاند، جزو اصحاب او شمرده نشده است.
همین موضوع میتوانست تا اندازه ای اندیشهی شیعه را سست کند؛ چه بسا امکان اختلاط آموزههای دیگری با آن قسمت از معارفی که آنان می آموختند وجود داشت. امام باقر(علیه السلام ) نیز مانند دیگر امامان شیعه به خوبی برای همگان معرفی کرد. او فرمود:
«فرزندان رسول خدا(صلی الله علیه و آله) درهای دانش خداوندی و راه رسیدن به خشنودی او هستند آنان دعوت کنندگان مردم به سوی بهشت و راهنمایان به سوی آنند.»1
امام با تکیه بر قرآن، رهبری شیعه و مبانی پیروی از آن را بررسی و معرفی میکرد. امام کوشید تا امامت را نیز ماننند نبوت، امری الهی و مبتنی بر قرآن تبیین کند. بازتاب دیدگاه امام در مورد رهبری شیعه بر احادیث نبوی که بر شباهت و قرابت میان پیامبر(صلی الله علیه و آله) و امیر مومنین(علیه السلام) تاکید میکرد، در بحث های کلامی ایشان انعکاس فراوانی دارد. ایشان با بیان این که امام دارای صفاتی ذاتی، مانند عصمت و علم است، در نظر داشت رویکرد جدی تری به موضوع امامت داشته باشد. دیدگاههای امام دربارهی این موضوع، تاثیر ویژهای بر مردم گذاشت و بسیاری ازتهدیدها و خطرها را از تفکر شیعی دور کرد و سبب شد با وجود عقاید گوناگونی که در آن دربارهی مرجعیت وجود داشت، تعداد گرایندگان به این مکتب رو به فزونی گذارد.
1.وسایل الشیعه،ج18،ص9
منبع: کتاب ژرفای دانش (پژوهشی در زندگانی و سیره امام باقر(علیه السلام)، ابوالفضل هادی منش،ص55